SAOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM MEĐUNARODNOG DANA VODA PDF Ispis E-mail
21 March 2007
ImagePovodom 22. marta, međunarodnog dana voda, Udruženje Zeleni – Neretva iz Konjica je uputilo javni dopis federalnoj vladi u kojem se zahtijeva obustava postupka dodjele koncesije za gradnju velikih brana na gornjem toku Neretve, odnosno stavljanje van snage odluke o javnom interesu za gradnju novih energetskih kapaciteta na Neretvi. Uz dopis, vladi su poslani i deponovani potpisi provedene peticije protiv izgradnje brana, a koju je potpisalo više od 15 hiljada građana BiH. Protivljenje velikog dijela bh. javnosti, koje je ispoljeno nakon donošenja pomenute odluke, jasno pokazuje da kod ovog projekta nije postignut opći konsenzus te da je samim tim i pomenuta odluka o javnom interesu itekako sporna i u svakom slučaju ishitrena.

Podsjećamo javnost da je ova odluka donešena koncem septembra prošle godine od strane vlade FBiH dva dana prije isteka regularnog mandata vlade, a bez postojanja osnovnog dokumenta strategije razvoja energetskog sektora FBiH. Zakonska osnova na kojoj se temelji odluka je Prostorni plan SR BiH iz 1981. g. koji je pravno još uvijek na snazi (sve do donošenja novog plana) iako je njegov rok važenja istekao još 2000. g. Međutim, u ovom slučaju čak se ni ova sporna zakonska osnova ne poštuje budući da planirani hidroenergetski objekti znatno odstupaju od Prostornog plana. Pored toga što odstupaju i od tako kontraverznog prostornog plana planirano projektno rješenje HES-a Gornja Neretva je u suprotnosti sa odlukom iste vlade o utvrđivanju posebnog područja od značaja za FBiH. To doslovce znači da se planirani hidroenergetski objekti nalaze u zoni budućeg nacionalnog parka: Igman, Bjelašnica i Visočica. Svojom spornom odlukom vlada je, također, zanemarila i svoju raniju odluku o planu razvoja energetskog sektora donešenoj u januaru 2005. g., a koja je upravo suprotna odluci o utvrđenom javnom interesu za izgradnju hidroelektrana na Neretvi.

Ovom prilikom sugerišemo nadležnim institucijama da se po pitanju namjene i korištenja visokovrijednog područja Gornje Neretve otvore šire javne rasprave koje bi trebale rezultirati općim konsenzusom za najprihvatljivije rješenje za sve građane BiH, a posebice građane općine Konjic.
 
< Prethodna   Slijedeća >

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?