Pripreme za gradnju mini HE na Ljutoj se aktualiziraju
23 September 2016
ImageOpćinske vlasti odlučile su da, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u ovom mandatu, aktualiziraju pripreme za izgradnju sistema mini HE na rijeci Kalinovačka Ljuta (Repešnica). Vijećnici OV-a Konjic su na pomenutoj sjednici prvo izglasali da se ta tačka uvrsti u dnevni red, a zatim su po toj tačci donijeli „Rješenje o utvrđivanju javnog interesa izgradnje mHE na slivu rijeke Ljute“. Ovo rješenje predstavlja akt kojim se praktično dozvoljava koncesionaru da, zajedno sa koncesorom, započne proces eksproprijacije zemljišta za potrebe ovog hidroenergetskog sistema.
 
Opširnije...
 
Dobivena dugogodišnja bitka protiv izgradnje „mega“ brane u Brazilu
30 August 2016
ImageOvih dana internetom kruži novost koju je iz srca Amazonije poslao brazilski Green Peace. Poslije tridesetogodišnje borbe pripadnici naroda Mundruku dobili su najvažniju bitku za svoju rijeku, a to je da se „mega“ brana Sao Luiz do Tapajos neće graditi. Ova pobjeda bi se teško izvojevala da se u kampanju protiv ove kolosalne brane nije uključilo oko 1,2 miliona aktivista širem svijeta. Ova ogromna brana, druga po veličini u Brazilu, trebala je potopi 200.000 hektara zemljišta, a u njena postrojenja bi se instalisala ogromna snaga od preko 8.000 MW.
Opširnije...
 
Kampanja za gradske plaže na Neretvi se intenzivira
17 August 2016
ImageUdruženje Zeleni Neretva Konjic organiziralo je 15.08.2016. godine akciju uređenja gradske plaže Begin Vir na rijeci Neretvi u Konjicu. Tridesetak aktivista i prijatelja udruženja učestvovalo je u cjelodnevnim aktivnostima uređenja i čišćenja ove poznate konjičke plaže. Akcije uređenja pri/gradskih plaža dio su kampanje „Vratimo građanima Konjica plaže na Neretvi“, koju udruženje Zeleni Neretva provodi uz podršku njemačke Fondacije Heinrich Böll, Ured za BiH.
Opširnije...
 
Pokretanje građanske inicijative za uređenje gradskih plaža na Neretvi u Konjicu
08 August 2016
ImageUdruženje Zeleni Neretva Konjic pokrenulo je kod nadležnih lokalnih vlasti građansku inicijativu za uređenje gradskih plaža na Neretvi. Inicijativa je pokrenuta u cilju definisanja formalno-pravnog statusa ovih javnih površina kao kupališno-rekreativnih zona, a što bi za rezultat trebalo imati sistemsko uređenje i održavanje plaža. Ova inicijativa, koja je proistekla iz kampanje „Vratimo Konjicu plaže na Neretvi“, rezultat je općeg zahtjeva građana da se u široj gradskoj zoni vrši sistemsko uređenje gradskih plaža na Neretvi. Kampanju provodi Udruženje Zeleni Neretva Konjic u saradnji sa njemačkom Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH.
Opširnije...
 
Upućeno mišljenje na Studiju uticaja na životnu sredinu za HES Gornja Neretva
08 August 2016
ImageNakon učešća na javnoj raspravi koja je održana prije mjesec dana u Kalinoviku, a u sklopu Procjene uticaja na životnu sredinu (PUŽS) za projekat HES Gornja Neretva, Udruženje Zeleni Neretva Konjic dostavilo je u zakonskom roku nadležnom organu svoja mišljenja i sugestije na Studiju uticaja ovog projekta.
Opširnije...
 
HE Ulog – sve kontraverze jednog projekta
28 July 2016
Image(„Rok za izgradnju HE Ulog produžen do 2020. godine“ – Capital.ba). Uskoro će isteći sedam godina otkako je kompanija EFT-Group, po principu samoinicijativne ponude, dobila koncesiju za izgradnju HE Ulog na Neretvi, a nije se odmaklo dalje od pripremnih radova. Od samog početka projekat prati niz kontraverzi i pitanja koja ostaju bez valjanog odgovora.        
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 11 - 20 od 61

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?