HE Ulog – sve kontraverze jednog projekta
28 July 2016
Image(„Rok za izgradnju HE Ulog produžen do 2020. godine“ – Capital.ba). Uskoro će isteći sedam godina otkako je kompanija EFT-Group, po principu samoinicijativne ponude, dobila koncesiju za izgradnju HE Ulog na Neretvi, a nije se odmaklo dalje od pripremnih radova. Od samog početka projekat prati niz kontraverzi i pitanja koja ostaju bez valjanog odgovora.        
Opširnije...
 
Novoizgrađena planinarska kuća Jezerce na Prenju ustupljena planinarima
28 July 2016
ImageNakon deset godina gradnje na Prenju je ovog mjeseca novoizgrađena planinarska kuća, konačno i „službeno“, otvorila svoja vrata svim planinarima i posjetiocima. Kuća je sagrađena na mjestu gdje je do rata egzistirao „stari“ planinarski dom Jezerce (1650 m.n.m), smješten pored istoimenog izvora. Na području Jezerca još je austro-ugarska monarhija izgradila kuću “Katharinen Hütte”, koja nažalost nije dočekala kraj I svjetskog rata.
Opširnije...
 
Historijska sudska presuda u korist rijeke Ljute
08 July 2016
ImageNakon tri godine dugog sudskog procesa kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu (Broj: 09 0 U 018236 13 U) kojom se poništava ekološka (okolinska) dozvola za gradnju hidroelektrane „Dindo“ na rijeci Ljutoj, desnoj pritoci Neretve na području općine Konjic. Ekološke dozvole za ovu i još dvije sporne elektrane (Memiškovići i Donje Luko) na Ljutoj izdane su u maju 2013. g. koncesionaru „Turboinštitut“ iz Ljubljane od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) nakon provedene kontraverzne procedure Procjene uticaja na okolinu (PUO).
 
Opširnije...
 
Novi atak na gornji tok Neretve
29 June 2016
ImageU Kalinoviku je dana 23.06.2016. g. održana javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu projekta HES „Gornja Neretva“ koji je planiran da se realizira na toku Neretve uzvodno od Uloga. Planirani sistem podrazumijeva sedam malih(?) hidroelektrana od kojih neke itekako prevazilaze okvire „malih“ hidroelektrana, uglavnom zbog velikih pregradnih brana i pripadajućih akumulacionih jezera. Raspravi je, pored predstavnika nadležnog Ministarstva RS-a, investitora i kreatora Studije prisustvovalo 30-ak mještana, ribolovaca, lovaca, kao i predstavnika NVO sektora.
Opširnije...
 
Povodom meunarodnog Dana biološke raznolikosti
20 May 2016
ImageUjedinjene nacije su proglasile 22. maj međunarodnim Danom biološke raznolikosti (biodiverzitet) da bi podigle svijest o značaju i ugroženosti biodiverziteta na na planeti Zemlji. Šta je to biodiverzitet i koji je njegov značaj? Biodiverzitet, najjednostavnije kazano, jeste raznolikost svog živog svijeta na planeti Zemlji. To je raznolikost života i svih njegovih procesa, a to uključuje niz živih organizama, genetske razlike među njima, te zajednice i ekosisteme u kojima se pojavljuju. Raznolikost vrsta određenog prostora predstavlja bogatstvo u ekološkom, ekonomskom i društvenom pogledu i ima ogroman značaj za dalji razvoj civilizacije, zaštitu i opstanak čovjeka i njegove životne sredine.
Opširnije...
 
Vratimo građanima Konjica plaže na Neretvi
20 May 2016
ImageGornji tok rijeke Neretve kod Konjica predstavlja jedinstven vodotok, između ostalog, i zbog svoje čistoće vode i priobalja, iznimne bioraznolikosti, kao i atraktivne pejzažne/estetske vrijednosti rijeke i njenog šireg okruženja. Iz tog razloga je ovaj dio vodotoka (i njegovo priobalje) decenijama služio stanovnicima Konjica za provođenje rekreativnih aktivnosti, posebno u ljetnim periodima.

 
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 11 - 20 od 56

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?