Promocija prirodnih resursa sjeverne Hercegovine
21 May 2014
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva Konjic započelo je sa realizacijom projekta „Promocija prirodnih resursa sjeverne Hercegovine sa fokusom na općinu Konjic“. Projekat se realizira u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll – Ured za BiH, a njegova implementacija će trajati do kraja tekuće godine.

Opširnije...
 
Održana 17. redovna Skupština udruženja
09 May 2014
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica održalo je prošle sedmice svoju 17. redovnu Skupštinu udruženja. Prva osnivačka Skupština ovog udruženja održana je u krajem, sada već davne, 1997. godine i od tada je prošlo više od 16 godina.
Opširnije...
 
Zašto se ne štite planinska područja u BiH?
10 April 2014
Image Bosna i Hercegovina ima procentualno daleko najmanju površinu zaštićenih prirodnih područja u Evropi, ali izgleda da ova žalosna činjenica malo koga u ovoj državi zabrinjava. Na području BiH u periodu od 1954. pa do 1992. godine zaštićena su 253 različita lokaliteta u raznim vidovima zaštite (nacionalni parkovi, parkovi prirode, specijalni rezervati itd.).
Opširnije...
 
Okrugli sto o kvaliteti voda na području Konjica
19 December 2013
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva upriličilo je u Konjicu okrugli sto na kojem se razmatrala  problematika kvalitete voda sliva rijeke Neretve na području općine Konjic. Ovaj javni skup je ujedno i završna aktivnost projekta „Zaštita kvaliteta voda na urbanom području Konjica“, a koji udruženje implementira u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH. Naime, u sklopu projekta su se vršile aktivnosti monitoringa kvaliteta voda Neretve i Jablaničkog jezera, te izvještavanja javnosti o stvarnom stanju kvaliteta predmetnih voda, a u cilju iznalaženja konkretnih rješenja za smanjenje zagađenja. Skup je iskorišten i za promociju brošure u kojoj su sumirani rezultati monitoringa predmetnih voda.
Opširnije...
 
Saopštenje za javnost
15 November 2013
ImagePovodom raznih vrsta represija kojima je tokom posljednjih par mjeseci izloženo Udruženje Zeleni Neretva iz Konjica, aktivisti ovog udruženja su odlučili da o svemu objektivno izvjeste javnost putem javnog saopštenja. Praktično, jedini razlog zbog kojeg se vrši pritisak na udruženje, kao i na njegove članove rukovodstva, leži u činjenici da udruženje nije podržalo projekat izgradnje visokih brana za hidroelektrane na rijeci Ljutoj u slivu gornje Neretve. 
Opširnije...
 
Kakav je kvalitet voda rijeke Neretve u Konjicu?
10 October 2013
ImageUdruženje za zaštitu okoline „Zeleni Neretva“ Konjic ove godine, između ostalog, radi i na provedbi projekta pod nazivom „Zaštita voda rijeke Neretve u urbanom području općine Konjic“. Projekat se provodi u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll (Ured za BiH), te generalno bavi ispitivanjem i zaštitom kvaliteta voda na području općine Konjic. Obzirom da je gradsko područje Konjica prva lokacija od izvora Neretve (85 km) na kojoj vodotok prima ozbiljna zagađenja planirano je da se provedu određene aktivnosti kako bi se utvrdilo stanje kvaliteta vode u samom Konjicu i nizvodno (Jablaničko jezero), te da se o tome, što je moguće objektivnije, izvjesti javnost i nadležne institucije.
    
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 41 - 50 od 58

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?