Provedene javne rasprave o Nacrtu novog Zakona o zaštiti okoline FBiH
06 October 2014
ImageTokom proteklih mjesec dana vršene su javne rasprave o Nacrtu Novog Zakona o zaštiti okoline u Federaciji BiH. Predlagač Zakona je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u Vladi FBiH, koje je u saradnji sa Aarhus centrom BiH ujedno i organizator javnih rasprava. Komentari i sugestije na Nacrt Zakona mogli su se pismeno dostaviti do kraja ove sedmice ili prezentovati na javnim raspravama koje su tokom septembra održane u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Bihaću.
Opširnije...
 
Obustavljena gradnja HE Ulog na gornjem toku Neretve?
03 September 2014
Image Iako je gradnja hidroelektrane Ulog počela veoma ambiciozno još 2010. godine, radovi na ovom projektu su već duže vrijeme gotovo u cjelosti obustavljeni. Podsjećamo da je kompanija EFT od Vlade RS-a dobila koncesiju za gradnju ove hidroelektrane, te da su radovi na izgradnji pristupnih puteva počeli čak i prije dobijanja potrebnih dozvola, odnosno završetka eksproprijacije zemljišta. 

Opširnije...
 
Neretva nizvodno od Konjica zagađena i rizična za kupanje
15 July 2014
ImageAgencija za vodno područje Jadranskog mora upozorila je ovih dana javnost da zbog visoke mikrobiološke neispravnosti vode rijeke Neretve nije preporučljivo kupanje na lokacijama neposredno ispod Konjica, Mostara i Čapljine. Ova državna agencija je tokom svojih posljednjih redovnih mjesečnih aktivnosti ispitivanja kvaliteta vode rijeke Neretve na mjernim lokacijama ustanovila prisustvo povećanog broja bakterija od kojih pojedine (Escherichia coli, Eenterococcus faecali) mogu izazvati razna oboljenja.

Opširnije...
 
Promocija prirodnih resursa sjeverne Hercegovine
21 May 2014
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva Konjic započelo je sa realizacijom projekta „Promocija prirodnih resursa sjeverne Hercegovine sa fokusom na općinu Konjic“. Projekat se realizira u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll – Ured za BiH, a njegova implementacija će trajati do kraja tekuće godine.

Opširnije...
 
Održana 17. redovna Skupština udruženja
09 May 2014
Image Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica održalo je prošle sedmice svoju 17. redovnu Skupštinu udruženja. Prva osnivačka Skupština ovog udruženja održana je u krajem, sada već davne, 1997. godine i od tada je prošlo više od 16 godina.
Opširnije...
 
Zašto se ne štite planinska područja u BiH?
10 April 2014
Image Bosna i Hercegovina ima procentualno daleko najmanju površinu zaštićenih prirodnih područja u Evropi, ali izgleda da ova žalosna činjenica malo koga u ovoj državi zabrinjava. Na području BiH u periodu od 1954. pa do 1992. godine zaštićena su 253 različita lokaliteta u raznim vidovima zaštite (nacionalni parkovi, parkovi prirode, specijalni rezervati itd.).
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Slijedeća > Kraj >>

Rezultati 41 - 50 od 61

Anketa

Smatrate li da područje planine Prenj treba proglasiti nacionalnim parkom?